6 ابتکار روحانی برای فلسطین







رئیس جمهوری شامگاه دیروز در سخنرانی خود در اجلاس سران کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی، شش پیشنهاد ایران برای مقابله با اقدام امریکا در انتقال سفارت این کشور به بیت‌المقدس و جنایت‌های اخیر رژیم صهیونیستی را تشریح کرد. حجت‌الاسلام حسن روحانی در این اجلاس که با دستور کار تحولات فلسطین و بررسی اقدامات جنایتکارانه رژیم صهیونیستی در کشتار مردم مظلوم فلسطین برگزار شد، رویدادهای اخیر سرزمین‌های اشغالی را آخرین پرده از جنایات هفتادساله نسل کشی بی‌گناهان در فلسطین توصیف و اقدام اخیر امریکا را به مثابه تهدیدی خطرناک برای نظام حقوقی جهانی و صلح و امنیت جهانی برشمرد. روحانی در ادامه، ضمن تأکید مجدد بر ایده خود، یعنی «منطقه قدرتمند به جای قوی‌ترین در منطقه» شکل‌گیری یک منطقه قدرتمند را یکی از راه‌های مقابله با توسعه طلبی‌های رژیم صهیونیستی بیان  و در سایه این رویکرد، ابتکارات ایران برای مقابله با تازه‌ترین اقدامات این رژیم را تشریح کرد. درخواست از دبیرکل سازمان ملل متحد برای برگزاری یک نشست ویژه مجمع عمومی، اتخاذ اقدامات سیاسی، اقتصادی و تجاری علیه دولت امریکا و رژیم صهیونیستی، ایجاد راهکارهای مناسب برای اقدام دسته‌جمعی در ارائه کمک‌های بشردوستانه به مردم فلسطین و در نهایت اعلام آخرین جمعه ماه مبارک رمضان به‌عنوان روز قدس در تقویم کشورهای اسلامی به‌عنوان روز حمایت مردم مسلمان، از ابتکارات پیشنهادی رئیس جمهوری در این اجلاس بود. به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست جمهوری، متن کامل سخنرانی رئیس جمهوری که با تشکر از «رئیس جمهوری اردوغان به خاطر میزبانی این گردهمایی مهم» آغاز شد، به این شریح است:
برگزاری نشست فوق‌العاده سران سازمان همکاری اسلامی بلافاصله پس از برگزاری نشست فوق‌العاده کمیته فلسطین اتحادیه مجالس کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی (PUIC) در تهران در 14 مه سال‌جاری، حاوی این پیام مهم است که امت اسلامی همانند ید واحده، در مقابله با بزرگ‌ترین تهدید جهان اسلام یعنی اشغال سرزمین فلسطین توسط کیان صهیونیستی قد برافراشته‌ است. امیدوارم که این نشست با بهره‌گیری از همفکری و توان کشورهای اسلامی بتواند منجر به اتخاذ راهکارهای عملی برای پایان بخشیدن به این بحران خطرناک و کمک فوری به ملت ستمدیده فلسطین بویژه ساکنان مظلوم غزه شود. امروز ما به سوگ آخرین پرده از جنایات هفتادساله نسل‌کشی بی‌گناهان در فلسطین نشسته‌ایم. صهیونیست‌های جنایتکار در مقابل چشم اشکبار جهانیان؛ با پایمال کردن کرامت انسانی و تحقیر همه ارزش‌ها، جامعه جهانی را به مبارزه طلبیده‌اند. در حالی که صدها هزار بی‌گناه از ابتدایی‌ترین حقوق انسانی محرومند، رژیم صهیونیستی، نظام آپارتاید و قوم گرای خود را به دروغ، دموکراسی معرفی می‌کند و جنایت‌ها و آدم‌کشی خود را دفاع و اندوه‌بارتر آنکه برخی کشورهای غربی نیز، تجاوزهای اشغالگران را توجیه می‌کنند.
در این شرایط دولت ایالات متحده امریکا سفارت خود را به بیت‌المقدس منتقل کرد. این اقدام خودسرانه و خلاف مصوبات بین‌المللی، به رژیم جنایتکار صهیونیستی، چراغ سبز داد تا مرتکب کشتار وحشیانه جدیدی شود. کاخ سفید نشان داد که از نابودی پایه‌ها و قواعد نظم بین‌الملل هیچ‌گونه ابایی ندارد و با زور، به جنگ حق می‌رود. درست چند روز پیش از انتقال سفارت امریکا به بیت‌المقدس نیز رئیس جمهوری امریکا ضربه دیگری را به امنیت بین‌المللی و اعتبار جامعه جهانی وارد کرد و از توافق هسته‌ای چندجانبه‌ای خارج شد که به تأیید شورای امنیت سازمان ملل رسیده بود. این اقدام در ادامه خروج یکجانبه از برخی دیگر از توافق‌های مهم بین‌المللی نشان داد که دولت جدید امریکا چه تهدید خطرناکی برای نظام حقوقی جهان و صلح و امنیت جهانی به‌شمار می‌آید.
اما در مقابل، مقاومت مردمی دوشنبه سیاه نشان داد که نسل جدید و جوان فلسطین، به حقوق خود کاملاً آگاه است؛ که قصد ندارد از آن دست بکشد یا بر سر آن معامله کند؛ و می‌داند که با پایمردی می‌توان چهره خشونت‌بار غاصبان را عریان کرد و لحظات پایداری مؤمنان صدر اسلام را به جهانیان نشان داد. این ایستادگی بر حق و صبر بر مصایب، بار دیگر جوانه‌های امید و استقامت را در دل همه دوستداران فلسطین شکوفا کرد. امروز جبهه مقاومت محدود به مردان و زنان فلسطینی و حتی مسلمانان نیست و شامل شمار روزافزون آزادیخواهانی در سراسر جهان است که وجدان بیدارشان از این همه ظلم و جنایت به خشم آمده است.
خانم‌ها، آقایان؛
اکنون وقت آن فرا رسیده است که از خود بپرسیم چگونه می‌توان دشمن صهیونیستی را برای همیشه، از تعرض به کیان و ناموس امت اسلام بازداشت؟ اگر به جای اختلاف افکنی و فشار و تحریم به جبهه مقاومت از سوی برخی کشورها، همه یکصدا پیام مقاومت را تکرار می‌کردند؛ اگر صهیونیست‌ها به‌جای اطمینان از سکوت برخی و زمزمه‌های ذلت‌بار برخی دیگر، در مقابل خود، یک منطقه قدرتمند می‌دیدند، آیا جرأت این‌گونه وحشیگری‌ها را پیدا می‌کردند؟
اگر اسرائیل با یک امت متحد مواجه باشد هرگز نخواهد توانست چنین آسوده خاطر به جنایات خود ادامه دهد.
در این زمینه پیشنهادات و ابتکاراتی را به شرح زیر بیان می‌دارم:
1- برگزاری یک نشست ویژه مجمع عمومی برای رسیدگی به موضوع تصمیم غیرقانونی دولت امریکا و جنایات اخیر رژیم صهیونیستی علیه مردم فلسطین.
2- تشکیل یک «گروه کارشناسی» متشکل از متخصصان حقوقی، سیاسی و اقتصادی ذیصلاح کشورهای عضو به‌ منظور بررسی دقیق و تدوین راهکارهای مقابله با تصمیم غیرقانونی اخیر دولت امریکا در سطوح بین‌المللی، منطقه‌ای و ملی.
3- اتخاذ اقدامات سیاسی، اقتصادی و تجاری علیه دولت امریکا و رژیم صهیونیستی. از دولت‌های مسلمان و ملت‌های آزادیخواه جهان می‌خواهیم در راستای کمک به ملت فلسطین و مقابله در برابر تصمیم‌های مخرب ترامپ، در مناسبات سیاسی، اقتصادی و تجاری خود با دولت امریکا تجدید نظر کرده و همچنین همه مناسبات خود را با رژیم غاصب صهیونیستی قطع نمایند و کالاها و شرکت‌های صهیونیستی را تحریم کنند.
4- ایجاد راهکارهای مناسب برای اقدام دسته‌جمعی در ارائه کمک‌های بشردوستانه به مردم فلسطین.
5- در شرایطی که زرادخانه هسته‌ای رژیم صهیونیستی خطر جدی برای صلح و امنیت بین‌المللی بویژه در منطقه غرب آسیا است، عاری شدن منطقه خاورمیانه از سلاح‌های هسته‌ای که بارها توسط ایران پیشنهاد شده است، باید در اولویت اقدامات کشورهای اسلامی قرار گیرد.
6- اعلام آخرین جمعه ماه مبارک رمضان به‌عنوان روز قدس در تقویم کشورهای اسلامی به‌عنوان روز حمایت مسلمانان  از مردم فلسطین و اعتراض به جنایات اسرائیل و حامیان آن؛ این میراث امام خمینی(ره) است که مؤثرترین روش مبارزه را بسیج امت اسلامی علیه صهیونیست‌ها معرفی می‌کرد. ما می‌توانیم با وحدت در عمل و همکاری و همراهی در ساختن منطقه‌ای قویتر و پایدارتر و دوری از منازعات بیهوده و فرساینده، زمینه‌ساز پایان اشغالگری باشیم و منطقه حساس را یکبار دیگر به مکان همزیستی ادیان ابراهیمی تبدیل کنیم.
در این مسیر عزت‌بخش که هدف آن حراست از کرامت انسانی است بی‌گمان یاری الهی را با خود خواهیم داشت که این وعده خداوند است: ان تنصروالله ینصرکم و یثبت اقدامکم.
بیانیه پایانی اجلاس استانبول
سران کشورهای سازمان همکاری اسلامی در پایان نشست فوق‌العاده این سازمان، با انتشار بیانیه‌ای 30 ماده‌ای از جامعه جهانی خواستار حفاظت بین‌المللی برای مردم فلسطین از جمله اعزام نیروهای بین‌المللی صلح به این منطقه شدند. این کشورها اسرائیل را به‌دلیل ارتکاب به جرایم «غیرانسانی»، «وحشیانه» و «غیرقانونی» در قبال مردم فلسطین که به اشغال غیرمشروع سرزمین فلسطین و بویژه نوار غزه دست به اعتراض مسالمت‌آمیز زده بودند، را محکوم کردند. در این بیانیه اسرائیل به‌عنوان «نیروی اشغالگر» مقصر اصلی جان باختن بیش از 60 نفر و زخمی شدن بیش از 2700 نفر از غیرنظامیان فلسطینی در خلال رخدادهای روز 14 مه اعلام و تصریح شد: این اقدامات وحشیانه توسط نیروهای اشغالگر اسرائیل و با حمایت امریکا که در شورای امنیت مانع حسابرسی از این کشور می‌شود، انجام گرفته است. این جرایم در پشت انتقال غیرقانونی سفارتخانه امریکا به قدس انجام گرفته و به دولت اسرائیل شجاعت اقدام علیه مردم بی‌گناه را بخشیده است.
در بیانیه مذکور با اشاره اینکه حفظ موقعیت تاریخی، معنوی و قانونی شهر قدس چارچوب اصلی این سازمان را تشکیل می‌دهد، از نهادهای بین‌المللی بویژه شورای امنیت سازمان ملل متحد خواسته شده است تا زمینه حسابرسی اسرائیل در قبال جرایم این کشور علیه مردم فلسطین فراهم و همچنین این نهادها برای پایان این اقدامات ظالمانه به‌طور قانونی و اخلاقی اقدام کنند.
دبیر کل سازمان همکاری اسلامی طی این بیانیه خواستار تشکیل کمیته کارشناسان بین‌المللی مستقل برای رسیدگی به جنایات و کشتار نظامیان اسرائیل و تعیین مسئولیت کیفری مقامات این کشور و ارائه آنها به نهادهای مربوطه بین‌المللی شد. در این بیانیه ارگان‌های اصلی سازمان‌ ملل شامل شورای امنیت، دبیری کل، مجمع عمومی، شورای حقوق بشر، کمیساریای عالی حقوق بشر و دیده‌بانان ویژه خواسته شد تا فوراً برای تشکیل یک کمیته بررسی برای رسیدگی به موارد مذکور فراخوانده شدند.
سران کشورهای اصلی همچنین در این بیانیه به اهمیت همکاری در یک چارچوب مشخص با اتحادیه عرب، اروپا و آفریقا و سایر نهادهای بین‌المللی و منطقه‌ای تأکید کردند. سازمان همکاری اسلامی بار دیگر شناسایی غیرقانونی قدس به‌عنوان پایتحت نیروی «اشغالگر» اسرائیل از سوی رئیس جمهوری امریکا را بی‌اعتبار خواند و آن را حمله به حقوق تاریخی، ملی، طبیعی و قانونی مردم فلسطین دانست.
در این بیانیه آمده است: گشایش سفارتخانه امریکا در قدس اشغالی موقعیت این شهر به‌عنوان پایتخت ابدی فلسطین را تغییر نداده بلکه موجب تحکیم موضع ما در قبال غیرقانونی بودن الحاق آن توسط نیروی اشغالگر اسرائیل می‌شود. سران کشورهای اسلامی انتقال سفارتخانه گوتالاما به قدس در پیرو اقدام امریکا را محکوم و اعلام کردند که برای جلوگیری از این نوع اقدامات، تدابیر اقتصادی و سیاسی و سایر موارد مشابه اتخاذ خواهد شد. در بیانیه مذکور با تأکید بر لزوم حمایت از فعالیت‌های اقدام سازمان ملل متحد برای آوارگان فلسطینی در خاورنزدیک «UNRWA» از سوی کشورهای عضو، آمده است: در این زمینه تشکیل صندوق توسعه «وقف» رضایت‌بخش است. سازمان همکاری اسلامی در چارچوب قطعنامه 194 مجمع عمومی سازمان ملل متحد به حق بازگشست پناهجویان فلسطینی تأکید می‌کند در زمینه برقراری عدالت و صلح در گام نخست باید جنایات و پاکسازی قومی علیه فلسطینی‌ها که 70 سال پیش در روز نکبت صورت گرفت به رسمیت شناخته شود.

بـــــرش
روحانی در تماس تلفنی امیر قطر:
ایران آماده گفت‌وگو  با کشورهای منطقه خلیج فارس است

رئیس جمهوری اقدام دولت امریکا در انتقال سفارتخانه خود به قدس شریف را تحریک‌آمیز و کشتار مردم مظلوم فلسطین توسط رژیم صهیونیستی را جنایتکارانه و برای جامعه جهانی تأسف برانگیز دانست و با اشاره به برگزاری اجلاس فوق‌العاده سازمان همکاری اسلامی در استانبول، گفت: کشورهای اسلامی باید در این اجلاس پاسخ مناسبی در برابر این ظلم و جنایت بزرگ از خود بروز دهند. حسن روحانی روز پنجشنبه در تماس تلفنی «شیخ تمیم بن حمد آل ثانی» امیر قطر با وی، با تبریک حلول ماه مبارک رمضان به دولت و ملت قطر، گفت: جمهوری اسلامی ایران محاصره دولت وملت قطر را اقدامی نادرست و ناعادلانه دانسته و از توسعه مناسبات و همکاری‌ها با قطر به عنوان کشوری دوست و همسایه‌ استقبال می کند. رئیس جمهوری با بیان اینکه دولت و ملت ایران در شرایط گوناگون در کنار دولت و ملت قطر بوده و خواهد بود، از برگزاری اجلاس کمیسیون مشترک همکاری‌های دو کشور در راستای توسعه همه‌جانبه روابط دو کشور استقبال کرد. روحانی با بیان اینکه راهی برای حل اختلافات جز گفت‌وگو و مذاکره وجود ندارد، افزود: ایران همواره آماده گفت‌وگو درباره مسائل منطقه با کشورهای منطقه خلیج فارس است، اما متأسفانه در این بین برخی کشورها تصور می‌کنند که باید راه دیگری جز گفت‌و‌گو را انتخاب کنند. رئیس جمهوری خاطرنشان کرد: هیچ قدرت و ابرقدرتی نمی‌تواند جایگزین همکاری خوب بین همسایگان در منطقه باشد. روحانی با اشاره به اقدام دولت امریکا در خروج یکجانبه از برجام، آن را به مصلحت امریکا و دیگر کشورهای طرف مذاکره با ایران ندانست و گفت: خوشحالیم که امروز اکثر کشورهای جهان این اقدام امریکایی‌ها را نپذیرفته و آن را محکوم کردند. شیخ تمیم بن حمد آل ثانی  نیز در این گفت وگوی تلفنی، گفت: ایران کشوری قدرتمند در منطقه است و معتقدیم اختلافات و مسائل بین‌المللی باید تنها از طریق گفت‌وگو حل و فصل شود.